Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.
apr 19

Veldtest

19 april @ 19:00

€13 – €29.95

Evenement Navigation

De Sportrusten Veldtest bij Runiversity, de hardloopgroep in Arnhem

De Veldtest heeft een grote bekendheid gekregen dankzij Sportrusten. Eigenlijk is het niets anders dan de maximale hartslag bepalen zoals dat bij een inspanningstest in sport laboratoriums ook kan worden gedaan. Het verschil: lab vs. veld.

De redenen voor het afnemen van een inspanningstest zijn breed op te noemen. Toch is de meest genoemde reden de wens om te weten wat de maximale hartslag is. Als het eigenlijk alleen om die reden gaat, vinden wij dat het afnemen van een test in een laboratorium niet noodzakelijk is. Het is overigens wel heel interessant en leerzaam om te doen en we zijn ook zeker geen tegenstander.

Waarom de veldtest volstaat

Als het gaat om het bepalen van de maximale hartslag is de Veldtest een prima methode. Deze methode is veel betrouwbaarder dan de bekende formule van de onderzoekers Åstrand en Christensen (1964): HFmax = 220- leeftijd. Laten we open kaart spelen en de maximale hartslagfrequentie van trainer Chantor onder de loep nemen.

  • Meting in het Sport Medisch Centrum Papendal in 2018: 181
  • In de Veldtest in diezelfde periode: 178
  • Volgens de formule: 220-31 = 189

In de aanname dat de testscore in het lab het meest accuraat is (er is immers gebruik gemaakt van nauwkeurige meetapparatuur). In de Veldtest zien we dat de Chantor enkele slagen lager uitkomt. Dit kan komen omdat buiten lopen anders is dan in een labaratorium. Buiten is het minder gecontroleerd, spelen factoren als weersomstandigheden een rol, moeten we oplettender zijn en is het parcours niet te vergelijken met een loopband in het lab. Die factoren kunnen er voor zorgen dat Chantor minder diep kon gaan als eigenlijk wenselijk. Het is immers een maximaal-test.

Nu de vergelijking met het lab en de formule van Astrand en Christenen. Daar zit een positief verschil van 8 slagen. Hartslagzones worden gebaseerd op percentages van de maximale hartslag. Met behulp van onze rekentool waarmee je hartslagzones berekent zien we het volgende:

MaxHF=178 MaxHF=181 MaxHF=189
D1 ~147 ~149 ~156
D2 ~156 ~158 ~165
D3 ~165 ~167 ~175

Conclusie

Door het verschil tussen de waarde uit de inspanningstest en de formule, schuiven – in het geval van de formule – alle trainingszones een stapje op. Chantor zou overtraind raken wanneer hij in voorbereiding op zijn marathon de langzame duurloop in D2 doet als hij de trainingswaarde van de formule zou hanteren. Er nog steeds van uitgaande dat de daadwerkelijke maxHF van 181 voortkomt uit een meer valide meting.

Vergelijk nu de MaxHF tussen het lab en de Veldtest. Daar zien we dat 1. de maximale hartslag waarden dichter bij elkaar liggen. Daarmee is ook te voorspellen dat de hartslagzones dichter bij elkaar liggen. De conclusie is dat ondanks de trainingswaarde niet exact overeen komt, Chantor wel in de juiste hartslagzone zou trainen.

De afname van de maximaal-test

Bij de Veldtest loop je buiten en volg je de trainer, die op een fiets heel nauwkeurig het tempo bepaald. De trainer bouwt de snelheid heel geleidelijk op en aan jou de taak bij te blijven. Net zo lang totdat je dit echt niet meer kunt. Niet bepaald gemakkelijk dus!

Na de test analyseren wij de data voor jou en zullen we je informeren over jouw vermoedelijke maximale hartslag en de daarbij passende hartslagzones waarop je kunt trainen.

6 redenen om je in te schrijven:

 • Aanzienlijk goedkoper dan een inspanningstest in het laboratorium;
 • Begeleiding voor, tijdens en na de test;
 • Jouw inspanning wordt nauwkeurig nagekeken na de test;
 • Het laatst behaalde resultaat wordt bewaard in jouw account;
 • Je ontvangt een persoonlijk overzicht van de indeling van jouw 6 hartslagzones;
 • Als je een lidmaatschap hebt bij Runiversity, wordt jouw TrainingPeaks-profiel bijgewerkt.

Speel met onze rekentools om jouw D1-D2-D3 hartslagzone uit te rekenen. Deze zones zijn makkelijker te onthouden maar wat algemener dan de 6 zones die we voor je uitschrijven na de test.

Gegevens

Datum:
19 april
Tijd:
19:00
Kosten:
€13 – €29.95

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar