Blue Monday

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. Blue Monday valt op de maandag in de laatste volle week van januari. Dit jaar is dat dus op 20 januari. De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een wetenschappelijke formule waaruit zou blijken dat dit de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Een opsomming waarom dit zou blijken maakt je direct treurig:

    • goede voornemens zijn mislukt;
    • vakanties lijken nog zo ver weg;
    • de dagen zijn nog lang donker;
    • de maandag is voor de meeste mensen de eerste dag van de werkweek.

De theorie van Arnall is overladen met kritiek, vooral in academische kringen. Toch is het een bekent fenomeen dat jaarlijks weer veel aandacht krijgt. Zo ook bij Runiversity en wij geven maar al te graag een positieve twist aan Blue Monday.

In een hoekje zitten huilen. Of…

Sinds 2015 organiseert Runiversity op 1 januari de Nieuwjaarsduik Arnhem. Op nieuwjaarsdag worden veel goede voornemens uitgesproken en we horen veelal dezelfde. Afvallen, meer sporten, trainen voor een marathon en sommige willen wat vaker langs oma gaan. Nu, drie weken later. Wat is daar van gekomen? Heb je oma al bezocht? Ben je al een paar kilo kwijt? Behalve dat je jezelf hebt ingeschreven bij de sportschool, ben je er ook al geweest?

Met Blue Monday mag je ongegeneerd in een hoekje gaan zitten huilen. Je mag je schamen voor je grote mond. Maar, je kunt ook het tij keren. Toch maar dat hardlopen wat serieuzer oppakken of een trainer in de arm slaan voor een persoonlijk afvalplan. In beide gevallen ben je bij Runiversity aan het goede adres.

Uiteraard heeft hardlooptrainer Chantor ook goede voornemens gesteld en hoe gek het ook klinkt. Hij heeft Runiversity als stok achter de deur en fluit hij vrolijk rond op Blue Monday.

De goede voornemens van Chantor

“Ik stel één goed voornemen voor 2020. Ik ga ieder kwartaal iets geks doen. Iets ludieks of extreems. Iets anders, iets raars. Als het me maar energie geeft! Sowieso iets sportiefs”. Hij heeft zich onder andere laten inspireren door Beau Miles die in 24 uur een marathon rent. “Dat gaat in het eerste kwartaal nog gebeuren!” omdat hem dat veel oplevert: hij verzet daarmee een hoop werk dat is blijven liggen. Van een plekje op de muur met wit bijwerken tot het bouwen van een kast.

Voor de rest van het jaar heeft hij ook al ideeën:

Eerste kwartaal: A Mile an Hour.
Tweede kwartaal: Van Arnhem naar Amsterdam.
Derde kwartaal: Lopen langs de Nederlandse Waterlinie.
Vierde kwartaal:

Je zag het wel goed. Het vierde kwartaal is niet ingevuld. Dit omdat er nog geen uitdaging is gesteld. Draag ideeën aan.

Die stok achter de deur

Runiversity is voor Chantor de stok achter de deur. Runiversity is de basis van de uitdaging in het eerste kwartaal. Rondom het krachthonk wordt die marathon gelopen en alle klusjes die daar zijn blijven liggen worden opgepakt. Voor de tweede uitdaging vormt Runiversity ook een prima startpunt. maar het gaat er in het goede voornemen niet om dat alles bij Runiversity is of start. Via Runiversity kunnen andere hardlopers ook betrokken raken. Door bijvoorbeeld een mijl mee te lopen.

Maak Blue Monday positief

Had jij een sportief goed voornemen gesteld en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Op maandag 20 januari kun jij een Personal Training winnen. De spelregel is super simpel: jij deelt jouw gestelde voornemen (via mail of Instagram PB) met Runiversity. Als wij jou in dat traject kunnen helpen, heb je gewonnen en is die treurige dag mooi opgefleurd.

Zit je niet te wachten op een PT maar heb je wel snode plannen voor een marathon? Dan is de Coopertest misschien wel iets die je in jouw voorbereiding kunt meenemen. Om jou en jouw doel te stimuleren kun jij je tot en met 20 januari met 50% korting inschrijven voor de Coopertest van 17 februari. Gebruik hiervoor de kortingscode BlueMonday2020.

Related Articles