Coronavirus, wel of niet hardlopen in Arnhem

Coronavirus, wel of niet hardlopen in Arnhem.

31 maart. UPDATE

Vanavond werd opnieuw een persconferentie gegeven door onze minister president. Het zal je niet zijn ontgaan. Zo’n 7 miljoen mensen zaten aan de buis gekluisterd. Net als vele andere zagen wij een verlening van de richtlijnen (die van kracht zouden zijn tot 6 april) omtrent het Coronavirus wel aankomen. De verlening is ingesteld tot en met 28 april en het is voorbarig om te stellen dat alles vanaf de 29e weer als van ouds is. Uiteraard volgt Runiversity de richtlijnen op, met pijn in het hart. Maar het is beter voor iedereen, ook als wij zelf geen klachten ondervinden.

  • Trainingen van Runiversity vinden tot en met 28 april niet plaats in groepsverband.
  • De Coopertest en Veldtest blijven vooralsnog in de agenda staan zoals eerder gepland.
  • De activiteiten van Social Mile vallen niet onder de meldingsplicht en zijn tot en met 28 april omgekat tot Virtual Mile. Of 29 april weer een gewone editie zal plaatsvinden is een streven maar geen belofte.

25 maart. UPDATE

Er wordt nog volop gesport. Door onze eigen atleten, door onbekende gezichten en in allerlei principes. De meeste doen dit alleen en enkele in tweetallen en het aantal actieve bootcamp groepjes lijkt ook aardig teruggedrongen. Instagram staat vol met Beat the Coronavirus workout – thuistrainingen met het eigen lichaamsgewicht – en allerlei andere creatieve varianten. Wij gaan daar niet in mee, dát wiel is al uitgevonden en biedt voldoende inspiratie voor de thuissporters. Wij stoppen onze energie in het uitwerken van andere ideeën, zeker nu Social Mile wat langer plat ligt: tot 1 juni conform de huidige richtlijnen.

Tot mijn verbazing zag ik hier en daar wel wat berichten voorbij komen dat 1-op-1 training wél mag van het RIVM…

Mogen personal trainers 1 op 1 lessen blijven geven?
Ja, personal trainers mogen privé lessen blijven geven. Houd wel zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Sporten in groepen is niet gewenst, omdat de 1,5 meter afstand dan niet gegarandeerd kan worden. Om die reden zijn sportclubs gesloten.”

Daar waar ik dacht: kansen! Dacht ik na een nachtje slapen: niet doen! Als trainer ben ik bezig met gezondheid. En vooral die van andere. Hoe kan ik dan het advies tot social distancing negeren?! De regel van 1.5 meter afstand houden is niet voor niets ingesteld en hij is super eenvoudig toe te passen. Maar het wordt al lastiger als we bezig zijn met sport en al helemaal als ik training geef. Het doorgeven van materialen, op matjes liggen, hands-on adjustments of het ‘delen’ van zweet zijn risico, maar niet te vermijden punten die de aandacht niet mogen ontgaan.

Wat wij wél doen:

  • Social Mile is tijdelijk Virtual Mile met meerdaagse of andere ‘challenges’.
  • Voor bekende van Runiversity is het krachthonk per 60 minuten te huur voor slechts 5,-.
  • Online coaching.
  • Een tijdelijke aanbieding op het Sportrusten pakket wordt uitgewerkt.

24 maart. UPDATE

Na de persconferentie van maandag 23 maart is duidelijk geworden dat de maatregelen omtrent het Coronavirus nog verder zijn aangescherpt. Doe intelligent en blijf zoveel mogelijk thuis is de boodschap. Even een frisse neus halen is prima en een rondje hardlopen mag best maar houd afstand van elkaar en zoek de gevaren voor jezelf én anderen niet op. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat alle maatregelen vooralsnog tot en met maandag 6 april gelden. Echter, het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni wat betekent dat Social Mile dus nog wat langer virtueel blijft.


15 maart. UPDATE

Na de verhoogde maatregelen omtrent het Coronavirus vanuit de overheid en sportbonden en daarbij de persoonlijke wensen te respecteren is besloten om per ommegaande het advies op te volgen om de deuren te sluiten. Dat betekent dat er geen groepstrainingen plaatsvinden en andere activiteiten – waaronder Social Mile – zijn geannuleerd. In ieder geval tot maandag 6 april.

Trainingsschema’s worden aangepast waar nodig zodat er individueel kan worden getraind. Uiteraard staan onze trainers voor je klaar om je te woord te staan of op andere wijze te helpen.


13 maart.

De ene marathon na de andere werd afgelast. Zo werden onze atleten die train(d)en voor Parijs al teleurgesteld. Nu werd op 12 maart ook ter kennis gegeven dat de Rotterdam Marathon geen doorgang zal vinden waardoor de zinnen op Utrecht werden gezet. Voor kort dan, want ook daar is de stekker uit getrokken. Hebben we nu nog kans op een rondje door Enschede? Wie zal het zeggen, daar volgen ze de ontwikkelingen natuurlijk op de voet maar durven doorgang niet te garanderen…

Voor wie het Coronavirus (COVID-19) heeft opgelopen, is een strikt protocol opgesteld. Voor het hardloopvirus zijn minder strenge protocollen en die blijven we vooralsnog gewoon volgen.

We volgen natuurlijk de maatregelen en adviezen die worden gegeven door het RIVM maar we houden ook die van het NOC*NSF en de Atletiekunie nauwlettend in de gaten. Tussen alle gegeven maatregelen en adviezen door maken wij per activiteit opnieuw de overweging wat we doen.

In het kort betekent dit – op moment van schrijven – het volgende:

  • Dat de activiteiten van Social Mile gewoon door gaan zoals gepland. Voor een last-minute status van een editie kun je kijken bij het event op Strava.
  • De trainingen van Runiversity gaan eveneens gewoon door zoals gepland. Wanneer er sprake is van een afgelasting zal dit via de groeps-app kenbaar worden gemaakt.
  • Overige activiteiten zoals A Mile an Hour gaan ook gewoon door.

Van een ieder die besluit deel te nemen aan een activiteit verwachten wij dat hij of zij het gezonde verstand gebruikt en voor zichzelf de afweging heeft gemaakt of deelname aan een editie wel of niet verstandig is voor het individu en/of anderen. Heb je klachten of ben je bang iets op te lopen: blijf dan vooral thuis. Loop je wél mee? Dan vol overgave en met een grote lach.