Dag van de Atletiek

Runiversity bij de Dag van de Atletiek

Thumbs up en endless kudo’s voor weer een lange dag vol inspiratie en informatie bij de Dag van de Atletiek! Runiversity / Social Mile was present!

De dag was keurig verzorgd door de Atletiekunie en voor onze trainers stonden deze editie twee thema’s centraal met een mooie onderlinge overlap:

  1. testen en monitoren;
  2. krachttraining.

Beide onderwerpen waren gespitst op MiLa atleten. De Midden Lange afstand atleten.

Blijvend terugkomend onderwerp in de workshops was de blessurepreventie. Zo kun je, middels krachttraining de looptechniek verbeteren. Simpel voorbeeld: met de juiste voorspanning in de kuit kun je de belasting op het enkelgewricht ontzien én neemt de loop efficiëntie toe (minder grondcontact). Dat kunnen we trainen.

Als we trainen willen we vooruitgang zien, dus moeten we meten. In hetzelfde voorbeeld van die voorspanning in de kuit zouden we dus een test moeten vinden die beantwoord of de spanning is vergroot en/of het grondcontact is teruggelopen. Dat is te beoordelen met een test. Take Home message was dan ook vooral welke voorwaarden je aan een test stelt, of die betrouwbaar is. En is de afname ook valide?

Los van bovenstaand voorbeeld; onze Coopertest kunnen we tegen hetzelfde licht houden. Doelstelling, betrouwbaarheid, valide… etc.

De Dag van de Atletiek werd afgesloten met het onderwerp neurostrength. Een “nieuwe” methode van krachttrainen waarbij het gaat om het prikkelen van de hersenen. Uitputten van zowel de spieren als het brein, niet per se door enorm zwaar te liften maar door slim te liften. Eigenaardig is wel dat deze methode de “recente” onderzoeksresultaten en methoden wat links laat liggen: géén functionele training ten aanzien van de sport.

Related Articles