MudSweatTrail, Deventer – Arnhem Trail

Runiversity Mud Sweat Trail NS Deventer - Arnhem Trail

De Deventer – Arnhem Trail run van MudSweatTrail was Plan C. Zoals Redmar het noemde. Misschien goed om het ontstaan van dit krankzinnige plan uit te leggen.

Aanvankelijk was het lopen van de marathon in Parijs namelijk plan A. Dit plan viel in duigen vanwege het Coronavirus. De vele trainingsweken naar 5 april, raceday, zijn dan misschien niet voor niets geweest maar we wilden toch even pieken. Om die reden kwam in het trainingsschema ‘Plan B.’. De trail run van Arnhem naar Rhenen. Het leuke aan deze route is dat atleten een afstand naar wens konden uitzoeken met Wolfheze als start of stop:

A > R = 33km
A > W = 11km
W > R = 23km

Sommige atleten kozen er voor toch een eigen ronde te lopen, het verharde pad niet te verlaten of op een andere dag te lopen. Prima, zeker nú met die richtlijnen van het RIVM.

Deventer – Arnhem Trail, hoe het er van kwam

Chantor had een route van plus minus 9 kilometer in Rhenen uitgetekend, dit om aan de Arnhem – Rhenen Trail te plakken om zodoende toch nog die marathon afstand te lopen. It’s about the number. Het zou dan weliswaar geen makkelijke lus worden, maar met een beetje pushen zou dat wel lukken. Redmar had de A-R tocht ook nog steeds op de planning staan en werd getipt op dit lusje. “Hij is er gek genoeg voor”, dacht Chantor nog toen hij de route doorstuurde. Dat in de praktijk blijkt dat Redmar gekker is dan wij dachten, bleek wel toen hij voorstelde om de Deventer – Arnhem Trail te lopen.

Die route was nog een niet afgevinkt item op de to-do list van Chantor. Maar niet eentje die hij wel eventjes tussendoor af vinkt. Het zijn toch 50 verse, volle kilometers met onderweg maar weinig (geen) punten voor verversing. Volledig zelfvoorzienend dus. Maar Chantor laat zich graag uitdagen en dat zou het probleem niet moeten zijn. Hij reageerde dan ook positief en zei het een goed plan te vinden. Zeker omdat de Ultraloop in Spa – België, Longest Day Trail – ook is afgelast en hij wist dat het lopen van een ultra ook nog een doelstelling van Redmar was. Win-win-win dus.

Deventer – VP1

Nadat er nog één nachtje over geslapen werd en er dan een door twee partijen GO! werd gezegd voor het Deventer – Arnhem Trail plan, werd het plan verder uitgesmeed. Esther was bereid om ons af te zetten in Deventer. Kim was bereid om ons onderweg te voorzien van allerlei gemakken als Mobiele Verzorgingspost. Ondanks het qua locaties voor de VP’s niet 100% vlekkeloos verliep, was Kim (en Tygo en Eefje) een onmisbare spil op de route. We konden daardoor na 20 kilometer onze waterzakken achterlaten wat op de rest van de route toch wat gewicht en geschuurd scheelt. Nét ietsje meer gemak dus.

De eerste 20 kilometer liepen we 5:07 gemiddeld op de kilometer. Zo’n 15 seconde harder dan afgesproken maar daar stonden we niet van te kijken. De route was tot hier nog vlak, vrij veel verhard en weinig technisch. Daarbij kunnen we elkaar aardig opjutten en zouden we dit tempo nog prima vol kunnen houden (maar niet tot het eind). De VP was een korte break en een mooie reset voor de volgende etappe waarbij we het tempo omlaag zouden brengen.

Iets wat het tempo in deze etappe overigens aardig wist te drukken waren de tientallen slinger-hekken op de route. Het drukt ook het humeur maar dat herstelt zich snel wanneer je weer ontspannen over de paadjes draaft.

Runiversity Mud Sweat Trail NS Deventer - Arnhem Trail - Afrikaanse SavanneVP2  & VP3

VP2 was ter hoogte van de hoogste waterval in Nederland. bij Loenen. Een prachtig bos met een smal beekje en een flinke waterval. Verwacht er geen Niagara Falls, maar voor Nederlandse bodem was het toch idyllisch. Kim zat al paraat, Eefje rende ons blaffend tegemoet en Tygo at onze zoutsticks op. Prima punt waar we een tussenstand op maakte: gemiddeld tempo was 5:08. We gingen dus inderdaad iets langzamer…

Ná dit punt kwamen we meer in de buurt van Groenendaal en we wisten dat het hoogteprofiel hier haar entree zou doen. het zou hier wel eens wat serieuzer kunnen worden. Na een klein stukje fout te hebben gelopen, en deze te hebben gecorrigeerd, kwamen we bij onherkenbare landschappen. Het zouden de Afrikaanse Savanne kunnen zijn geweest, alleen waren de antilope vervangen door schapen. Ook leuk. Maar wat een warmte als je vol in de zon loopt. De Savanne werd af en toe onderbroken door een schaduwrijk stukje en daar voelde je qua temperatuur een verschil als tussen hemel en aarde.

Kilometers tikken naar het verzorgingspost. We wisten dat Kim al gestationeerd was en iedere stap was dichterbij. De gedachte was dat we haar zouden spotten bij 37.5 kilometer. In de praktijk bleek dit rond de 43 kilometer te zijn. Hoe dat kan weten we niet. Gaan we ook niet uitzoeken. Het waren 5 lange kilometers voor twee rozijntjes op de Veluwe.

VP3 – Arnhem

Eenmaal weer op pad met nog 9.5 kilometer te gaan. Redmar liep nog als een kei maar de beentjes van Chantor waren niet meer de nieuwste en hij was wel aan het aftellen. Dat ging gelukkig vrij vlot omdat er veel herkenningspunten waren. Van hier naar de Schelmseweg, dan naar Ciko, dan door Klarenbeek naar de Bosweg. Van de Bosweg naar Hazegrietje en van Hazegrietje naar Sonsbeek. “Als in in Sonsbeek ben, dan start de finaleronde”. Erg behapbaar op die manier. Een welkome supporter stond nog ter hoogte van Ciko: Esther. Ook Kim haakte hier nog even aan waardoor een laatste wijngummetje gesnoept kon worden.

Centraal Station Arnhem

Met op de klok 14:43u registreren we een tijd van 5 uur en 39 minuten in het MudSweatTrails Deventer – Arnhem Trail Open Klassement. 49 minuten ‘verloren’ aan verzorging, omlopen en lanterfanten. Maar wel puur genieten. Dat is veel belangrijker.

De finishfoto is niet zo stoer. De Hertog staat er goed op, maar gezichten spreken boekdelen. De tocht was mooi maar zeker niet de makkelijkste. De temperatuur heeft daar zeker aan bijgedragen en achteraf gezien had Chantor beter een wit shirtje aan kunnen doen. Maar ach, hij oogt trots. Trots op zijn eigen prestatie maar meer op die van Redmar die aan het eind van de rit nog zo soepel liep. Zo leek het in ieder geval. Held!

Related Articles