Trail Run over de Paarse Heide

Trail Run over de Paarse Heide op de Veluwe bij Arnhem met Runiversity

Nu de heide op de Veluwe in bloei staat en daarmee prachtig paars kleurt, zie je overal fotografen als paddenstoelen uit de grond opduiken. Op Strava en Instagram is het overigens niet anders, daar zie je hardlopers – met en zonder hun loopgroep – de ene na de andere paars getinte foto posten. Het tempo lijkt daarbij (gelukkig) van minder belang te zijn. Genieten en de ruimtelijke vrijheid zijn centraal in deze trail run. Zeker wanneer je kort daarvoor het verkeersinfarct in het centrum van Arnhem hebt gepasseerd.

Op deze bewuste vrijdag stond bij Runiversity eigenlijk een Interval Training op de planning. 4*1600 meter met 400 meter rust. Op 85% van het FTP. Maar zou het niet spijtig zijn als ook wij niet zouden aansluiten uit deze plots ontstane trend. De heide was vorig jaar immers bruin en verdord. Het voorstel werd geopperd: wél de geplande training, niet de geplande locatie. We maakte er een trail run van!

Dat een 1600-tje op 85% op deze locatie makkelijk ervaren wordt als 90-95% zei de trainer er maar niet bij. Lekker glooien, klimmen en dwalen tussen de paarse heide bloemen. Met de hartslag hoog, de ademhaling duidelijk aanwezig en de verzuring in de benen liepen we over mul zand en smalle single tracks. Trappen ontbraken niet in de route en het was daarmee een pittige trail run te noemen. De 1600-tjes werden minder nauw genomen.

Tijdens de Nationale Sportweek organiseert Runiversity weer een trail run, dit keer bij kasteel Doorwerth. Deze training kent een aantal aspecten: klimmen, dalen en parcours lezen. Over deze aspecten wordt gesproken en doen we enkele oefeningen. Uiteraard gaan we ze daarna ook in de praktijk toepassen. Je kunt gratis deelnemen aan deze trail run, het is één van de zes gratis trainingen die wij tijdens deze week verzorgen.