Les 3

De Rug Recht.

Je hebt onvoldoende rechten om deze deze content te kunnen bekijken.

Les 3

De Rug Recht.

Kijk je wel eens naar andere hardlopers? Wat denk je dan?

Als je wel eens naar een hardloopwedstrijd hebt gekeken zie je in de kopgroep natuurlijk de toplopers. Nauw gevolgd door de snellere recreanten en tot slot de grootste groep: de hardlopers. De voorste lopers lopen met een hoge pasfrequentie en landen ongetwijfeld op de middenvoet.

Hoe verder je achter in de stoet aan lopers gaat kijken hoe groter de verschillen worden met de voorste lopers. Deze laatst genoemde lopers lopen namelijk uitgestrekt terwijl de achterste gangmakers lopen alsof ze nog steeds in een stoel zitten. Het ‘zittend hardlopen’.

Zitten lopen is echt nergens goed voor:

  • Het zorgt ervoor dat je voor je zwaartepunt land: dat remt af.
  • Het zorgt voor een lage pasfrequentie.
  • Het dwingt je tot een hiellanding.

Dat zijn drie argumenten die het hardlopen tot een vermoeiende sport maken en blessures in de hand werken.

Hoe je rechtop loopt? Door je uit te strekken! Denk aan dat touwtje aan je hoofd en je bent al goed op weg. Ter info: een rug begint niet pas boven de billen tot aan de schouderbladen maar al bij de heupen tot en met de schouders! Denk dus ook vanuit de heupen. Hoe goed dit zich in de praktijk vertaald heeft veel te maken met de ontwikkeling van de spieren in je buik, billen, rug en heupen. Hoe beter dit is ontwikkeld hoe langer je een gestrekte houding kunt volhouden. Hier komt dus krachttraining bij te kijken en dat is dus niet voor niets in het trainingsschema opgenomen.

Beginsituatie

Voorgaande training werd het element pasfrequentie gepresenteerd waarbij de atleten werden gevraagd te lopen op zo’n 175BPM. Een best pittig tempo maar met de opmerking dat het zo moeilijk is al de atleet het zichzelf maakt. Door te spelen met paslengte wordt het handhaven van het ritme eenvoudiger. Deze training wordt de pasfrequentie(/lengte) én middenvoetslanding een voorwaarde om de training te kunnen afleggen: het is een heuveltraining waarbij de hellingsgraad voor Nederlandse begrippen aanzienlijk is en de lichaamshouding grotendeels bepalend is.

Doelstelling(en)

  • De atleet laat gedurende uitvoering van de kerntraining zien dat hij/zij een middenvoetslanding toepast.
  • De atleet laat gedurende uitvoering van de kerntraining zien dat hij/zij varieert in paslengte gedurende de klim en ten opzichte van de afdaling.
  • De atleet laat gedurende uitvoering van de kerntraining zien dat hij/zij varieert in pasfrequentie gedurende de klim en ten opzichte van de afdaling.
  • De atleet kan aan het einde van de training beamen dat hij/zij een grote paslengte als vermoeiender ervaart ten opzichte van een kleine paslengte.
  • De atleet kan aan het einde van de training benoemen wat het gevolg op de pasfrequentie is wanneer de paslengte veranderd.

Downloads / Bijlagen

De atleten gaan uit van 60 minuten training. Dat lijkt ruim maar schijn bedriegt. Dat een training uitloopt is zo’n beetje algemeen goed. Ervaring heeft geleerd dat wanneer er 90 minuten training wordt gepland, de training ook uitloopt. We willen vaak te veel in de beschikbare tijd.

De focus in de trainingen bij Runiversity ligt op de kern. De WU en CD zijn niet onbelangrijk maar worden beknopt gehouden. Up tempo en to the point is geboden. Irrelevante zaken/vragen kunnen makkelijk tot na de training worden getild of met in- en uitlopen worden besproken met een individu.

Warming Up

Inhoud

Inlopen.

Werkvorm

Dribbel op een rustig tempo richting de Nelson Mandela. Via de Nieuwe Kade over de John Frost Brug heen en vervolgens de Stadsblokkenweg is het de kortste route waarbij je rekening moet houden met 2500 meter.
De ‘loopscholing’ kan onder de brug worden uitgevoerd, daar is ruimte en het is beschut.

Organisatie

Bij het inlopen bepaald de langzaamste loper het tempo. Snellere lopers kunnen eventueel lussen. De trainer regisseert waar nodig. Neem verkeersregels in acht.

Materialen

Niet van toepassing.

Kern

Inhoud

#1 Zak aardappelen.

#2 De Rug Recht.

#3 Hill Repeat.

Werkvorm

#1 Laat alle atleten een nonchalante houding aannemen. Als een zak aardappelen. Laat ze vervolgens 100 meter hardlopen met het behoud van deze vorm. Benoem dat dit niet prettig kan zijn en dat we gaan zoeken naar een ‘rechte rug’.

#2 Loods de atleten stapsgewijs naar een rechte houding: ontspannen staan met de voeten heupbreedte -> touwtje aan het hoofd omhoog trekken -> middenrif iets liften -> schouders ontspannen maar iets naar achteren getrokken -> bekken kantelen (nodig bij de meeste lopers en voor hen ook een lastige oefening!).

#3 5 keer het uitgezette parcours volgen, let op bij de twee oversteekpunten waarbij uphill pittig gelopen moet worden en downhill/vlak actief herstel is zonder te wandelen.

Organisatie

#1 Laat de atleten in een rij opstellen en een voor een achter elkaar aan lopen. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben om een eigen tempo te bepalen. De afstand is bij benadering.

#2 Neem de atleten tot je in een cirkel en corrigeer daar waar nodig.

#3 Het parcours gaat met de klok mee, loop met de atleten mee en geef waar mogelijk en nodig tips en trics aan de hand van de trainingsdoelen (welke eigenlijk alleen met een rechte rug kunnen worden behaald).

Materialen

Niet van toepassing.

Cooling Down

Inhoud

Rustig uitlopen naar Het Honk als zijnde Cooling Down.

Enkele statische rekoefeningen en/of losmaakoefeningen waarbij verschillende spiergroepen aan bod komen.

Werkvorm

Bij het uitlopen bepaald de langzaamste loper het tempo. Snellere lopers kunnen eventueel lussen. De trainer regisseert waar nodig. Neem verkeersregels in acht.

De rekoefeningen worden gelijktijdig met de trainer mee gedaan. ‘See & Copy’. De trainer geeft mondelinge instructies en correcties.

Organisatie

Het uitlopen gebeurd in groepsverband.

De oefeningen worden gedaan in een cirkel. De trainer is onderdeel van de cirkel.

Materialen

Niet van toepassing.