Kijk je wel eens naar andere hardlopers? Wat denk je dan?
Als je wel eens naar een hardloopwedstrijd hebt gekeken zie je in de kopgroep natuurlijk de toplopers. Nauw gevolgd door de snellere recreanten en tot slot de grootste groep: de hardlopers. De voorste lopers lopen met een hoge pasfrequentie en landen ongetwijfeld op de middenvoet.
Hoe verder je achter in de stoet aan lopers gaat kijken hoe groter de verschillen worden met de voorste lopers. Deze laatst genoemde lopers lopen namelijk uitgestrekt terwijl de achterste gangmakers lopen alsof ze nog steeds in een stoel zitten. Het ‘zittend hardlopen’.
Zitten lopen is echt nergens goed voor:
- Het zorgt ervoor dat je voor je zwaartepunt land: dat remt af.
- Het zorgt voor een lage pasfrequentie.
- Het dwingt je tot een hiellanding.
Dat zijn drie argumenten die het hardlopen tot een vermoeiende sport maken en blessures in de hand werken.
Hoe je rechtop loopt? Door je uit te strekken! Denk aan dat touwtje aan je hoofd en je bent al goed op weg. Ter info: een rug begint niet pas boven de billen tot aan de schouderbladen maar al bij de heupen tot en met de schouders! Denk dus ook vanuit de heupen. Hoe goed dit zich in de praktijk vertaald heeft veel te maken met de ontwikkeling van de spieren in je buik, billen, rug en heupen. Hoe beter dit is ontwikkeld hoe langer je een gestrekte houding kunt volhouden. Hier komt dus krachttraining bij te kijken en dat is dus niet voor niets in het trainingsschema opgenomen.