Les 4

De Romphouding.

Je hebt onvoldoende rechten om deze deze content te kunnen bekijken.

Les 4

De Romphouding.

Als je hardloopt, welke kant ga je dan op? Juist: vooruit.

Wanneer je achterover helt met hardlopen, werkt de zwaartekracht je tegen. Het trekt je naar achteren en dat is een gemiste kans. Het kost je bovendien ook onwijs veel extra energie. Daarbij trekt het je lichaam in een een hoek waarbij je ook gegarandeerd op je hiel zult landen waarvan de nadelige gevolgen in voorgaande trainingen zijn besproken.

Een andere situatie is dat je rechtop loopt. “Hé! Moest ik niet juist rechtop lopen?!” vraag je jezelf af? Dan heb je niet goed opgelet: je moet recht gestrekt lopen. Rechtop is in deze context meer dat je in een 90°-hoek, waterpas aan de grond staat. Terug naar die situatie: het zou betekenen dat je jezelf bij iedere stap van de grond afzet (tot hier nog goed) de lucht in duwt (en daar gaat het mis).

Wat je liever hebt is dat je jezelf als het ware kaarsrecht aan de grond nagelt. Beide voeten volledig aan de grond op heupbreedte. Op dat moment leun je (vanuit de enkels) iets naar voren. Dit totdat je net niet omvalt. Nu kun je gebruik maken van de zwaartekracht omdat je bij de afzet jezelf naar voren stuwt. Inherent is dat minder energie verbruik. Gratis snelheid!

Door met deze romphouding te gaan hardlopen verbeter je meteen ook andere aspecten:

  • Je voetlanding zal nagenoeg onder het zwaartepunt van je lichaam zijn.
  • Je dwingt jezelf automatisch tot een middenvoet landing.

Ook hierbij is de core-stability een must have om dit over langere afstanden goed vol te houden. Behalve dat, is technisch goed lopen ook hersenwerk en komt het neer op oefenen-oefenen-oefenen-oefenen en nog eens oefenen. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Beginsituatie

In de derde training heeft de romphouding al een belangrijke rol gespeeld. Het kantelen van de bekken stond centraal en deze training is een logische follow up. Behalve dat er nu ook wat met een kanteling in de enkels wordt gedaan biedt de kern ook veel ruimte om het reeds geleerde in de praktijk toe te passen. Niet als losse elementen maar als gecombineerde puzzelstukjes die op zichzelfstaand als lastig genoeg zijn: middenvoet, pasfrequentie, bekken/rug, schouders laag en het middenrif iets gelift.

Doelstelling(en)

  • De atleet laat gedurende de kerntraining zien dat hij/zij een recht gestrekte romphouding weet toe te passen.

Downloads / Bijlagen

De atleten gaan uit van 60 minuten training. Dat lijkt ruim maar schijn bedriegt. Dat een training uitloopt is zo’n beetje algemeen goed. Ervaring heeft geleerd dat wanneer er 90 minuten training wordt gepland, de training ook uitloopt. We willen vaak te veel in de beschikbare tijd.

De focus in de trainingen bij Runiversity ligt op de kern. De WU en CD zijn niet onbelangrijk maar worden beknopt gehouden. Up tempo en to the point is geboden. Irrelevante zaken/vragen kunnen makkelijk tot na de training worden getild of met in- en uitlopen worden besproken met een individu.

Warming Up

Inhoud

Inlopen.

Werkvorm

Dribbel op een rustig tempo naar de trappen op het Jacob Groenewoudplantsoen. Dit is zo’n 1200 meter lopen. De kern vind plaats op de Rijnkade zelf.

Organisatie

Bij het inlopen bepaald de langzaamste loper het tempo. Snellere lopers kunnen eventueel lussen. De trainer regisseert waar nodig. Neem verkeersregels in acht.

Materialen

Niet van toepassing.

Kern

Inhoud

#1 Demonstratie Valstart

#2 Zak aardappelen

#3 Valstart

#4 Kop over Kop

Werkvorm

#1 Sta recht gestrekt en laat je vanuit de enkels voorover vallen. Het lichaam is geneigd zichzelf op te willen vangen door een voet naar voren te plaatsen. Toon eerst deze enkele stap om nadien de hardloopbeweging er achter aan te scharen.

#2 Laat alle atleten ter herhaling van vorige training opnieuw die nonchalante houding aannemen. Een zak aardappelen. Laat ze ontspannen, hangen en chillen.

#3 Corrigeer waar nodig de houding. Geef een seintje wanneer de atleet vanuit een valstart een eerste stap mag zetten en laat hem/haar daarna terug gaan naar de basishouding. Geef een tweede seintje waarop de atleet vanuit een valstart gaat (proberen) hardlopen.

#4 Maak groepjes (max 4 personen) van gelijkwaardig looptempo. De atleten lopen vlak achter elkaar (1.5m onderlinge afstand) en de achterste haalt de hele groep links in met een ‘geactiveerde’ (ophogen pasfrequentie, middenvoet, rechte rug, schouders, middenrif) houding.

Organisatie

#1 Zet de atleten op een rij en demonstreer de valstart van de ene kant van de rij naar de andere kant. Doe een tweede demonstratie door het ook eens de andere kant op te doen.

#2 Terwijl de atleten als een zak aardappelen hangen, neem je een meter of 5 afstand van de groep en moeten ze één voor bij je komen (voor de workflow: wanneer een atleet weg loopt kan de volgende zich al aandoen) waarna ze zich bij jou in lopershouding dienen op te stellen.

#3 De atleet loopt zo’n 20 tot 30 meter vooruit vanuit een valstart (maak met een krijtje een start en finish). Nadien sluiten ze in een actieve vorm weer aan bij de groep en wachten tot iedereen is aan de beurt is geweest.

#4 De voorste atleet bepaald het tempo. De groep is samen verantwoordelijk om als één groep te blijven. Loop de Rijnkade uit tot aan de Boterdijk (1,2km). Daar wacht iedereen op elkaar (check up of iedereen oké is, of er vragen zijn of groepssamenstelling moet veranderen) om vervolgens Kop over Kop terug te lopen tot het hele begin van de Rijnkade (1,8km). Probeer met alle groepjes even mee te hebben gelopen (met de snelste beginnen met afzakken tot de laatste groep).

Materialen

Stoepkrijt.

Cooling Down

Inhoud

Rustig uitlopen naar Het Honk als zijnde Cooling Down.

Enkele statische rekoefeningen en/of losmaakoefeningen waarbij verschillende spiergroepen aan bod komen.

Werkvorm

Bij het uitlopen bepaald de langzaamste loper het tempo. Snellere lopers kunnen eventueel lussen. De trainer regisseert waar nodig. Neem verkeersregels in acht.

De rekoefeningen worden gelijktijdig met de trainer mee gedaan. ‘See & Copy’. De trainer geeft mondelinge instructies en correcties.

Organisatie

Het uitlopen gebeurd in groepsverband.

De oefeningen worden gedaan in een cirkel. De trainer is onderdeel van de cirkel.

Materialen

Niet van toepassing.