Zevenheuvelenloop 2019

Zevenheuvelenloop 2019 New Balence Kilometer

De drie geheimen van de Zevenheuvelenloop.

Bij deze een fijne throwback naar de Zevenheuvelenloop van afgelopen zondag. Ons Running Team stond aan de start – uiteraard, het is een thuiswedstrijd! – en mocht van een prachtig parcours genieten. Letterlijk genieten want de weersomstandigheden waren uitstekend. Niet té koud, weinig wind. Droog. 🙌

Daarmee benoemen we al meteen één van de drie geheimen van de #7HL. Althans, ‘geheim’… Het is iets wat je al lang weet maar sommige hardlopers nog wel eens vergeten op raceday: genieten! Om te kunnen genieten van een hardloopwedstrijd moet je plezier hebben. Om plezier te hebben moet je lekker lopen en er zijn een aantal factoren die daar invloed op kunnen hebben. De omgeving bijvoorbeeld. Maar ook het parcours. Andere lopers om je heen en het weer.

Focus

Een ander punt die het plezier kan wegnemen is de prestatie, het behalen van jouw doel. Het is winnen of verliezen. Het tweede zogenaamde geheim is dan ook focus. Op wat je aan het doen bent; op je techniek, op waar je naar toe wil. Wáárom je dit doet (en wil!). Op dat biertje bij de finish. Focus vraagt om concentratie en discipline. Tijdens het hardlopen jezelf een spiegel voor houden en zeggen dat je het wél kunt. Corrigeer je techniek waar nodig. Check je zelf regelmatig.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Jezelf inlezen in het parcours is heus niet raar. Hooguit een teken van verslaving (maar wel een gezonde) en dedicatie. Hardlooptrainer Chantor kent het parcours van de Zevenheuvelenloop aardig uit zijn hoofd en past een trucje toe. Hij knipt het parcours op in 3 delen en legt uit:

 • Eerste 5k
  Raceday en niet te hard van start gaan? Dat is onmogelijk lijkt het. De eerste drie kilometer ben je op zoek naar je plekje op het parcours en jouw pace. Op het moment dat je twijfelt of je niet te hard loopt zit je in je eerste klim. Blijf ademen, hij is maar kort en je zit zo in een afdaling. Pak die winst nog maar even mee want er komt zo een langere klim aan. Zet daar alle zeilen bij om netjes om hoog te gaan (maar niet in hartslag).
  Boven? Dan nu focus op de top. De klimt duurt voort tot het 5km punt waarna je linksaf gaat.
 • Tweede 5k
  Het eerste blokje zit er op. Je bent op de Derdebaan en hier vind je een drankpost. Nu niet toegeven en op naar de post voor twee slokjes water: 1 om te spoelen, 1 om te drinken. En weer door, want je zit inmiddels op 6k en dat is bijna op de helft. Daar gaat de aandacht nu naar toe! Ik maak graag van blokjes weer kleinere blokjes. Ik knip ze op in afstanden of oriëntatiepunten. Bij de Zevenheuvelenloop pas ik ze overigens beide toe. Wanneer je eenmaal halverwege bent, is het redelijk makkelijk om verder af te tellen naar het 10km-punt. Daarna hoef je nog maar één blokje!
 • Derde 5k
  Lekker bezig! Zeg het maar tegen jezelf. Je hebt al twee-derde van het parcours verslind. Je hoeft nog máár 5km. Leg de nadruk op hoe groots je al hebt gepresteerd en hoe klein het resterende nog is. Omdenken, mindfuck, positieve vibes. Anything.
  Weet wel (je hebt je ingelezen toch?) dat hier een kilometer lange klim komt. Super leuk, want de Zevenheuvelenloop heeft er de New Balance Kilometer aan gekoppeld. Ondanks de kans op de prijzenpot nul is, wil je niet onderdoen aan de rest. Tandje bij dus. Wordt het halverwege toch wat zwaar? Loop niet zo te zeiken man, bovenaan begint de afdaling en die eindigt* pas bij de finish!*

  Je komt nog wel een vals stukje tegen op de Kwakkenberg en vlak voor de finish wordt je nog heel even geplaagd.

Doorzetten!

Goed. Chantor is voorbereid en ging ook dit jaar weer veel te hard van start (04:15) terwijl het plan rustig-aan (4:30-4:40). Hij zette in zijn hoofd zijn plan in werking en bikkelde door. Hier en daar een pijntje die je aandacht vraagt. Weg grijnzen, net als Eliud Kipchoge zo goed kan. Daar heb je het derde geheim: doorzetten! Mits je in het (voor jou) goede startvak staat en raceminded bent, kun je binnen no-time bij de finish zijn.

Related Articles

Trailrunning

Trailrunning is in de beleving van hardlooptrainer Chantor urenlang hardlopen door bosrijk, heuvelachtig terrein. Met het verstand op nul. Op de automatische piloot en gedachteloos…

Trail Run over de Paarse Heide

Nu de heide op de Veluwe in bloei staat en daarmee prachtig paars kleurt, zie je overal fotografen als paddenstoelen uit de grond opduiken. Op Strava en Instagram is het overigens niet anders, daar zie je hardlopers – met en zonder hun loopgroep – de ene na de andere paars getinte foto posten. Wie lieten deze trend niet aan ons voorbij gaan.